Συστατικά
20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
10 γρ. η 2 κουταλιά αλάτι
20γρ. 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
20γρ. 2 κ.σ. ζάχαρη
50γρ. σουσάμι
Οδηγίες
Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 13 ώρες.
Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 195° Κελσίου για 16'-21'.
Έτσι πρέπει να γίνει. Φουσκώνει όλο αυτό και μετά πέφτει (γι'αυτό άλλωστε πρέπει να το αφήσεις 13 ώρες)
http://geystikessyntages-nikos.blogspot.com
Ingredients 20 gr. fresh yeast or 2 tsp yeast powder 1 / 2 cup. hot water (40 °) 1 pound of flour or soft rustic 10 gr. The 2 teaspoon salt 20g. 2 tbsp oil or melted butter 20g. 2 tbsp sugar 50g. sesame Instructions Dissolve yeast in warm water, sprinkle some flour to make thick batter, cover it with plastic wrap and leave in warm place 13 hours. Sift flour into bowl with the salt and make a hole in the center. Pour in sugar, oil, yeast and 2 cups lukewarm water. Knead, taking the flour around until you get a dough, rather soft, elastic and supple.Divide into 3 balls (or the ones you want, depending on the size of Laganas want to make). Cover and leave to be doubled in size. Press each ball with a rolling pin, on a floured surface and shape 3 pies. Put the pans you put in the oven (as many as can fit in each pan). Cover and leave to them to swell, until doubled in volume. Touch with two fingers in several places, making deep fingerprints all over the surface. Brush them with a little water and sprinkle them with sesame seeds. Bake lagana to 195 ° C for 16'-21 '. This should be done. Inflate all this and then falls (so also must leave 13 hours)